Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vlastys

5. 3. 2012 14:43
Pro pána jána.

Komu není s hůry dáno....?

Vždy jsem říkal, že nejzábavnější a nejpoučnější  je číst diskuse. Tam se pozná co jsme za národ. Část nepochopí myšlenku článku, další by hned střílela a jiní z toho maj prču. Nějak se vytratila soudnost, pokora a selský rozum. Místo mozku hned černo před očima. No, jak já mám vykládat dětem o tom, co je to demokracie a  mír?;-D

0 0
možnosti

vaclav13

5. 3. 2012 14:10
A festival omezenosti k tomu

Fascinuje mne, jak tu všichni brečí nad pořizovací cenou těch moderních kotlů. Ano ja to darda, ale pak už nikdo nevidí ty výrazně menší náklady. Narozdíl od těch starých čmouďáků dosahují tyhle kotle mnohem vyšší účinnosti a navíc se perfektně regulují, což optimalizuje vytápění objektu a snižuje spotřebu. A k tomu jako bonus polykají levnější drcené uhlí. A je sakra rozdíl, jestli se do starýho Dakonu nasype za sezónu kolem 100q kostky s cenou kolem 350Kč/q a nebo 60-70q Ořechu 2, který je bezpečně o 100Kč/q levnější. Protopit za sezónu 30-35 tisíc a nebo se motat někde kolem 15, to už je hodně znát. Ta E24 v mém rodišti se za ty roky už přebohatě zaplatila.

K tomu navíc nepřetržitý provoz a tudíž optimální tepelná pohoda v objektu, velmi malá náročnost na obsluhu, možnost si snadno a rychle zvýšit teplotu v místnosti, kde třeba chci koupat děcko. Akorát to holt má jednu velkou nevýhodu pro typiké české smradiče. Nejde v tom pálit bordel, takže se trohu víc vytíží popelnice.

0 0
možnosti

stedrik

5. 3. 2012 14:21
Re: A festival omezenosti k tomu

není žádný problém vedle toho spárovat kotel na bordel. Můj viadrus spálí od pneumatik přes plasty z aut až palety. Když potřebuji velkou halu rychle zavlažit, tak z nuly na šedesát hoří v něm všechno.;-D

0 0
možnosti

vaclav13

5. 3. 2012 13:38
Zajímavé ale hodně nepřesností

Třeba ta pořizovací cena je úplně mimo mísu. Tedy pokud už v domě předtím bylo provozováno ústřední topení. Moderní automatický kotel, například takový Ekoefekt 24kW, který stačí i na hodně špatně izolující rodinný dům a s jehož provozem mám mnoholeté zkušenosti ještě ze svého rodiště, se i dnes nechá splašit za cenu někde mezi 70-80 tisíci. Když jsou akce, tak i levněji, jak vím od kamaráda, který je od fochu. K tomu nějaká ta bižuterie na oběh, regulaci a dopojení na stávající rozvody.

Když se nic zásadnějšího nepodělá a člověk se nebojí alespoň trochu dát ruce k dílu, tak cena kolem 100kKč není až tak nereálná. To je prosím cifra od člověka, který se kolem vytápění živí a platí opravdu za fachmana. Autorem uvedených 120k by už bylo snad i na úklid a vymalování. Cena za přebourávání poloviny domu už nemá s kotlem nic společného.

0 0
možnosti

psycholog.idnes

5. 3. 2012 17:03
Re: Zajímavé ale hodně nepřesností

Asi si neumíte představit, že pro spoustu lidí je 100 000 astronomická částka? 

Navíc si aspoň malinko pokuste představit, že je vám 70, internet nemáte, ničemu z dnešní doby už nerozumíte, děti nemáte, nepoznáte pomalu, jestli vám někdo vlastně nabízí hrnce, nebo kotel.. Zatím jste prostě házel uhlí do díry, jak jste byl zvyklý celý život a nyní máte obsluhovat mašinu za 100 000. Navíc rozhodně bezúdržbová není, může se zapékat uhlí na hořáku, velmi častým problémem je, že se topenářům nedaří vyladit regulaci (protože by u toho museli sedět několik dní) a retorta třeba zhasíná. Zvlášť to hrozí při napojení na půl století starou topnou soustavu s nepředvídatelným chováním, nebo po změně paliva. A co pak? Voláte zase firmu, klepete kosu a doufáte, že přijedou dřív, než za 14 dní. Což se asi nestane, protože ten rok budou montovat kotle všem a na dědka se vys..

0 0
možnosti

psycholog.idnes

4. 3. 2012 20:16
Nepadla tu jedna věc,

a to že topit uhlím znamená pro chudé lidi jistou svobodu. I když pominu počáteční investice při přechodu na jiné vytápění, tak jde o to, že při topení plynem se musíte upsat k měsíčním zálohám minimálně cca 3000 kč, při topení elektrikou ještě víc. Pokud přijdete o práci, nebo máte malý důchod a přijde nečekané vydání (delší placená hospitalizace), nemáte na zaplacení a dostanete se velmi rychle do spárů exekutorů. A protože u chudáka ve starém baráku k prodeji nic není, velmi snadno přijde o střechu nad hlavou.

Kdežto dokud topí uhlím a dřevem a nemá peníze, tak prostě topí míň, než zase našetří na pár metráků.

Takovéto lidi tady ale nepotřebujeme,  my potřebujeme lidi, co se štvou od rána do večera, mají dvě hypotéky, pět spotřebitelských úvěrů a pěkně tak přikládají pod kotel tomuto zlodějsko-mafiánskému systému.  ;-€

2 0
možnosti

Stone_Pilot

4. 3. 2012 21:41
Re: Nepadla tu jedna věc,

Exekutor nepřijde kvůli zálohám, ale maximálně kvůli celkovému vyúčtování. Až vás budou hospitalizovat, a to bude zřejmě již brzy, prostě jen otočte kolečkem na termostatu tak, abyste tu spotřebu plynu pokryl i při nezaplacených zálohách. A pokud pro vás Chocholoušek nepošle, prosím, bojujte proti kapitalismu jinak, než spalováním uhlí ve svých kamnech. To už snad spíš pomůže zase střílet z Aurory.

0 0
možnosti

Zefram Cochrane

2. 3. 2012 20:32
je jedno čím a jak topíte, my chceme prachy (a stále víc)

Tak by se dala shrnout celá vládní ekologicko/ekonomická idea.

10 0
možnosti

ippokorny

3. 3. 2012 8:02
Re: je jedno čím a jak topíte, my chceme prachy (a stále víc)

zajisté a to autor blogu nepochopil. Vždyť stát může chtít i daň za to, že žije v krásném ovzduší bez smogu, obdobně jako se stanovuje koeficient k dani z pozemků ve městech. P.P.

0 0
možnosti

Pacik

2. 3. 2012 18:49
amen

Nová "daň" přinutí vesnického kotelníka jenom k tomu,že bude šetřit uhlí,bude v noci za příznivých povětrnostních podmínek poněkud méně ekologickými topivy.Například dostupnými pneumatikami.Před čtyřmi roky stál cent uhlí cca 100 kč.Loni na podzim už to bylo 345 kč.Takže.Už nyní přes kotel musí,v zájmu "úspory" projít ledasco.Opravdu platí heslo "lépe už bylo"

3 0
možnosti

Rhino

2. 3. 2012 14:55
Těch věcí je více,

fotovoltaika, žárovky, teploměry, "eko" daň ze starého vozu, uhlíková daň, povolenky, biopaliva... Všechno jsou to jen daně, nic víc, prosté zdražování všeho, co se komu hodí, nehledě na lobby.

6 0
možnosti

ikkyu

2. 3. 2012 11:21
daň

U té daně nejde o ekologii, ale o to přihrát další kšefty ČEZu, kterému se uhlíková daň naopak odpouští.

4 0
možnosti

Paveljan

1. 3. 2012 21:30
Je to jako vždycky.

Všichni jsou ublížený, nikdo za nic nemůže a všechno je jinak.;-)

0 0
možnosti

dva mraky

1. 3. 2012 20:37
vida

Vraci se nam dan z kominu, dan z oken bude brzy nasledovat.

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4455x

Seznam rubrik