Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

elektroman

29. 2. 2012 9:46
jednoduché řešení....

Přitom věc je jednoduchá, žádné sankce, kontroly doma a podobné nesmysly. Stačí dát lidem levnou náhradu za uhlí, kdo topí uhlím, rád na to přejde, když to bude za podobné peníze a bez prachu a špíny v domě. Tak, jako se to podařalo v letech cca 92-95 s elektrokotly. Stačí zlevnit nesmyslně předraženou elektřinu, nebo trochu podpořit domácí výrobce kotlů a peletek. Ale to by se nesmělo vyvážet dřevo za hranice, manažeři z ČEZ by přišli o prémie a uhlobaroni o zisky ;-€

1 0
možnosti
VK

micna

29. 2. 2012 11:20
Re: jednoduché řešení....

Když je to tak jednoduché - z čeho si myslíte, že by se ta elektřina měla vyrábět, aby pokryla potřeby vytápění pro naši zemi a přitom byla levná? Uhlí, plyn. uran, to všechno jednou stejně dojde, a čím toho bude míň, tím víc to bude stát. Fotovoltaiky? Problém je, že zima je obvykle, když nám sluníčko nesvítí.

Holt naše společnost je vystavěna na spotřebě energie, momentálně generované převážně z neobnovitelných zdrojů. Se ztenčováním jejich zásob logicky roste jejich cena. A pochybuji, že někdy budeme mít vládu, které bude ležet na srdci, aby obyvatelstvo nepomrzlo. Kdo si tohle umí uvědomit (a má na to, je třeba bohužel dodat), staví pasívní domy.

Jestli máte na toto recept, tak si založte na to živnost, pohádkově zbohatnete ;-)

0 0
možnosti
ZR

729

29. 2. 2012 9:19
Ovzduší je poslední komodita

potřebná k životu, jež dosud nebyla v Čechách rozkradena a zprivatizována. Nepodceňuji tuto vládu, ta to dokáže. Pod zástěrkou ekologie se zde páchají největší zvěrstva proti přírodě a životnímu prostředí. Uhlíková daň pro obyčejné lidi, zrušení poplatků za znečišťování ovzduší pro nejbohatší firmy - to je politika této vlády. Navíc, současné poplatky se vyměřují podle sazeb z roku 1991. To je síla. Je to jako byste měli současné mzdy a ceny jako těsně po převratě.  To vše za bubnové palby sdělovacích prostředků v mediální kampani proti občanům, kteří si topí sami tzv. domkařům. Majitelé vil se spotřebou palivajako činžák jsou asi v pohodě. Ono v každé diktatuře a totalitě se nezávislost chudákům neodpouští. Ani v topení!

1 0
možnosti
RP

radim36

29. 2. 2012 9:34
Re: Ovzduší je poslední komodita

Zrušení poplatků za znečištění je třeba tady na Ostravsku v současné době nutnost.  Protože v Polsku jsou tyto limity nějak 3 - 4 x benevolentnější. .  Takže polské firmy vesele vyrábějí a smradí a pokud vane vítr od nich, tak firmy na Ostravsku jsou kvůli tomu nuceny omezovat výrobu. Plus k tomu ještě platit poplatky?  Jak dlouho bude ještě trvat, než se firmy zvednou a přesunou výrobu o 50 - 100 kilometrů dál na sever do Polska? A naši budou na dlažbě a Poláci budou mít tu práci.

Třeba Mittal už tam fabriku má. Stačí mu jen přesunout investice do polské huti, miliardu nemusí vrážet do odprašování jako tady na Ostravsku, ale přímo do nějaké hutní technologie a vydělá tak mnohem víc.

0 0
možnosti
P

puškvor

29. 2. 2012 9:19
Tady jde fakt

státu jenom o peníze a zase peníze. Já dýchám a produkuji do ovzduší CO 2. Nezamořuji ovzduší nepřiměřeně a nechtělo by to daň na obsah plic a tím vyprodukovaného skleníkového plynu.

0 0
možnosti
RP

radim36

29. 2. 2012 9:18
Je to prostě plán zelených plus nyní Kalouskova ždímačka .

Uhlíková daň zdraží uhlí , takže se cenově přiblíží k dřevěným briketám a peletkám.

Požadavky na exhalace a prašnost vyřadí staré kotle s ručním přikládáním a s odhoříváním paliva a nahradí je kotli s automatickým přikládáním. Tím postaví topení dřevem a dřevěnými peletkami na roveň topení uhlím. Což u kotlů s ručním přikládáním nebylo. Tam jedna dávka uhlí vydržela 2 až 8 hodin, zatímco jedna dávka dřeva nebo pelet jen půl až dvě hodiny., takže topit dřevem nonstop v zimě je podstatně pracnější než topit nonstop uhlím. U automatických kotlů to je jedno.

A nakonec odvoz odpadů, lidi, co v zimě plní popelnice popelem z uhlí budou platit víc , protože popel z dřeva a peletek mohou sypat na zahradu.

0 0
možnosti
RP

radim36

29. 2. 2012 9:26
Re: Je to prostě plán zelených plus nyní Kalouskova ždímačka

Výsledek bude větší poptávky po peletách a tím zvýšení jejich ceny, takže našim výrobcům se přestane vyplácet je vozit do Rakouska.

A posílení příslušného průmyslu, pěstování energetických plodin , jejich sklizeň, sušení , výroba dřevěných špalíků, briket, peletek. A vznik příslušných pracovních míst. V počtu možná desítek tisíc? Takových, které nám Čínani v žádném případě vzít nemohou.

V určitém přiměřeném rozsahu by to mohlo být plus.

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

29. 2. 2012 8:46
Zelená úsporám

A to ještě vemte, že ceny automatických kotlů jsou nadhodnocené díky dotačnímu programu "Zelená úsporám". Pokud zavedou uhlíkovou daň, tak metrák peletek bude stát 700-1000kč

0 0
možnosti

Ravenek

28. 2. 2012 22:03
Ono to je jedno

Chápal bych to, pokud by šlo o "ekologickou" snahu omezit plýtvání pevnými palivy při topení. Jenže v tom případě by se taky nesmělo plánovat zvednutí daně za elektřinu a plyn. Takže si ve výsledku člověk nevybere, zaplatí daleko víc ať už topí uhlím, plynem nebo i tou elektřinou.

1 0
možnosti
MS

marion08

28. 2. 2012 19:38
těm na hoře

vůbec nejde o nějakou ekologii:-/ potřebuji prostě prachy!! Je to úplně do očí bijící-nejdřív v moravskoslezském kraji začnou diskutovat o ovzduší.Pak přijdou s něčím "úžasným"- dotace na ekologické kotle(na biomasu a uhlí),kterou ,v den vyhlášení ,stahují.!!Třešnička na "dortu"=uhlíková daň.JAK PROSTÉ=SPÍŠ SPROSTÉRv!!;-O

8 0
možnosti
VK

Vlastimil.Kornas

28. 2. 2012 19:27
ehm

Co tak začít od výrobců kotlů.Aby byly v prodeji jen kotle,které ty parametry splňují a ty staré prostě nechat dožít.Ostatně novou škodu 105 si dnes už taky nikdo nemá možnost koupit.

1 0
možnosti
JV

joko111

28. 2. 2012 22:05
Re: ehm

tak přesně takovýhle příspěvek jsem měl po přečtení na mysli. V podstatě by v okamžiku , kdy vstoupí v platnost zákon o "technických" kontrolách kotlů měl stát zakázat vyrábět jiné kotle než ty, které odpovídají danému zakonu. Na to jsem teda zvědav....

0 0
možnosti
JAP

Culeto

28. 2. 2012 18:32
Chápu pisatele, že se zlobí

já bych si jenom přál,aby lidé kteří topi uhlím ( o přísadách se bavit nebudu, to je zbytečné a kdo to nezažil,nepochopí) byli alespoň tak soudní jako autor sám, pak by se nestalo, že ačkoliv jako daňový poplatník daně z nemovitosti nemohu svou nemovitost využívat tak jak bych chtěl,ale vždy ji využívám tak jak chtějí ostatní, což mi taky nepřijde spravedlivé.Takže ergo kladívko,uhlíková daň je spravedlivá a to hned 2x . Nepředpokládám, že tento můj názor bude ve většině,ale možná, že babička s dědečkem konečně začnou přemýšlet než si vytopí tu svou neizolovanou budovu na trenýrkových 26 ,třeba dojdou k závěru,že jim stačí 21 stupňů a já s každou zimou nebudu muset zalézt do nory.Kdo chce hledá způsoby, kdo ne hledá důvody.

1 0
možnosti
SN

kuča

28. 2. 2012 22:47
Re: Chápu pisatele, že se zlobí

:-).pane culeto ! Nechci být protivný důchodce, ale píšete hlouposti. Jedině blbeček(zřejmě za ně považujete důchodce, jako Issová s Mádlem), by si vytápěl celou chalupu na 26 stupňů černým uhlím, které v současné době stojí za 1 q 52O CZK. to by opravdu museli být na hlavu, nebo by museli mít generálský důchod. Bydlím na vesnici v třípokojovém bytě,(polovina rodinného domku), topím si v kamnech značky Petra (pokud Vám to něco říká,) černým uhlím a dřevem, Dcera (rozvedená) čili sama s jedním dítětem topí ve velké kuchyni, kde zároveň bydlí při příchodu z práce, kuchyňským sporákem, ne kterém zároveň i vaří. Ústřední topení využíváme jenom k temperování domu, aby v zimě nepromrzal.Jinak teorie vytápění praví, že každé zvýšení teploty nad 21 st. se platí za každý navýšený stupeň zvýšením nákladů o 2O %. Takže dalších 5O % ceny navíc, a budu i v Petrách topit kde čím! Vláda mě nešetří také

1 0
možnosti
PT

ZeeZ1

28. 2. 2012 17:49
Pekny clanek...

Uplny zaver... "nespravedlivá a tudíž protiprávní"... tohle kez by platilo co nejcasteji :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4455x

Seznam rubrik