Jan Hřebejk: Neřekl jsem nic o voličských prasatech

7. 02. 2013 8:30:54
Režisér Jan Hřebejk zaslal redakci vyjádření ke svému údajnému prohlášení vůči Miloši Zemanovi, že „rudá a hnědá prasata táhnou na hrad lháře a demagoga“. Voliče jsem za prasata neoznačill, píše, ale dodává, že trvá na tom, že Zemana na hrad vynesly lži a demagogie.

Osobně si z nedorozumění, kvůli kterému mi různí lidé na internetu spílají, že jsem urazil voliče Miloše Zemana, mnoho nedělám. Ale protože mě jeden můj hodný známý požádal o vysvětlení, napsal jsem následujících pár řádek.

Takže ještě pár slov k těm „rudým a hnědým prasatům, která táhnou na hrad lháře a demagoga“: Lži a demagogie zůstanou čím jsou, jakkoli byl jejich šiřitel zvolen prezidentem. A protože jsem tohoto kandidáta, který slíbil věcnou a slušnou debatu bez podpásovek, sledoval pozorně, nic nebudu měnit na názoru, že opakovaně používal účelové lži a nechutnou demagogii. Tak jsme to u zkušeného kamuflážníka znali už z devadesátých let.

Voliče ani podporovatele Miloše Zemana bych nikdy za rudá a hnědá prasata neoznačil, k odlišným názorům mám většinou úctu a nejsem idiot! Ale lidem, kteří pracovali dobrovolně pro STB a ještě koncem 80.tých let mlátili demonstranty (jako Vladimír Zavadil, který zadal denunciantské inzeráty do Blesku), nebo pracovali jako Městský tajemník KSČ (Miroslav Šlouf), říkám rudí, a novináře sestavující seznamy Židů a Pravdoláskařů (Adam B. Bartoš), těm říkám hnědí.

Pomocí těchto lidí a s citáty z jejich článků kráčel Miloš Zeman vstříc Hradu. Na tom NIC nemění fakt, že se to snaží popírat, i když se mu to vyplatilo a řada lidí tomu tleská. Chtěli tohoto prezidenta, prosím. Že zručně nahnědle přiglosovával i syn současného prezidenta, je také dobré si pamatovat. Studovat či učit na jeho škole, házím lehčí šavli z okna... Ale prosím, když jeho tatínek chválí knihu svého blízkého spolupracovníka Hájka, kde se mluví o Václavu Havlovi jako o fašistovi a šiřiteli lži a nenávisti...

Na to já, který jsem podle těchto lidí nic nedokázal, říkám prostě: FUJTAJBL! K této vládě se nebudu vyjadřovat, volil jsem Zelené. Ale na co jsem opravdu zvědav, zdali se někdy dozvíme, kdo stál za amnestií tunelářů a kolik za to vyinkasuje. Nu a nyní zpět k lidovému balamutiči: Samozřejmě, že je Miloš Zeman i mým prezidentem! (Bohužel.) Akorát já asi budu patřit k těm kverulantům, kteří třeba na pochroumané palce u nohy a podobné vtipy nevěří. Ožrala ožralu prostě pozná, přátelé i nepřátelé...

Pánbůh s námi a zlý pryč!

Pro Blog iDNES.cz Jan Hřebejk

Autor: | čtvrtek 7.2.2013 8:30 | karma článku: 47.60 | přečteno: 25866x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4454

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...