Hazard v Česku: 3+1 překvapení

Ve čtvrtek proběhla v Lichtenštejnském paláci konference s názvem „Hazardní hry v ČR a jejich nová regulace“. Víte, jak to někdy s konferencemi bývá: řečníci se střídají, lidé v publiku poklimbávají a nechávají si zdát hlavně o tom, co dobrého by mohlo být k obědu. Včera to bylo jinak. Konference měla řád a směr a několik překvapení.

První: zajímavé složení účastníků, špičková účast

V České republice vůbec poprvé proběhla konference zaměřená na téma loterií, které by se zúčastnili všichni, kteří v tomto oboru něco znamenají. Setkání bylo přehlídkou vysokých úředníků ministerstva financí včetně ministra a jeho náměstků, stejně impozantní bylo zastoupení Úřadu vlády. Mohli jste potkat generální ředitele velkých společností stejně jako vlastníky firem.

Mezi nimi seděli zástupci neziskových organizací, čeští i zahraniční odborníci, studenti doktorandských programů. A v zádech všem novináři. Pestrá a reprezentativní společnost. A co bylo zajímavé: nesetkal jsem se s takovým tím typickým „VIP nešvarem“ na konferencích: pozdní přicházení – neutrální zdravice – rychlé odcházení. Například náměstek Závodský, který má na ministerstvu loterie ve své gesci byl na konferenci od začátku do konce. Klobouk dolů.

Druhé překvapení: informace

Konference představila ucelený obraz přístupu státu v oblasti loterií. Filosofie je přímočará: přísně regulovat a danit. Ochrana hráčů před negativními jevy hazardu a navýšení příjmů do státního rozpočtu, to jsou dva základní pilíře v přístupu státu. Začne silný atak proti výherním hracím automatům. Zástupci firem, které je provozují, se tomu na konferenci divili, ale byli jediní.

Překvapení třetí: otevírá se trh

Zaznělo to silně a jednoznačně. Firmy, které v ČR působí legálně, trpělivě deset let čekají na to, kdy už konečně stát zasáhne proti těm společnostem, které působí u nás nelegálně – bez licence, bez placení daní. To skončí. Zároveň se plánuje účinné blokování těch firem, které by ani po otevření trhu o licenci záměrně nepožádaly. Ano, tak to ve vyspělých zemích je.

Překvapení čtvrté: daně

Bylo vlastně překvapení jen napůl. Pravděpodobně všichni zúčastnění čekali na oficiální prezentaci toho, jak si stát představuje nové zdanění loterií. Ti zasvěcení věděli, že se tak ještě nestane a měli pravdu. Žádná konkrétní čísla nepadla, ministerstvo je představí do konce roku. Náměstkyně pro daně paní Hornochová ale ve své prezentaci přesto překvapila jasnou vizí a ucelenou koncepcí, která ukázala základní filosofický a argumentační postoj ministerstva k daním. Chybí dosadit jen ta čísla. I bez nich je ale jasné, že se český stát bude inspirovat tím, jak to je ve většině zemí Evropy: místo jednotné sazby bude nastaveno několik daňových pásem podle jednotlivých druhů her. V České republice to tedy bude s výběrem daní fungovat stejně jako v celé EU (kromě Finska a Španělska). Je to logické.

Právě rozdílná daňová pásma jsou totiž tím klíčovým tahem, který ministerstvu financí pomůže vyřešit zdánlivě neřešitelný protiklad: totiž jak vybrat více do státní kasy, i když bude hazard tvrdě regulovat. 

Marek Herman
výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursového sázení        

 

            

        

     

 

Autor: názory komentáře | pátek 10.10.2014 17:03 | karma článku: 16,99 | přečteno: 692x