Zpackaný život nelze odškodnit žádnými penězi

Myslí si to ředitelka konta Bariéry Božena Jirků v souvislosti s případem třicetimilionového odškodnění za nevratná a fatální zdravotní poškození dítěte kvůli neodborně vedenému porodu ve vinohradské nemocnici.

Ředitelka konta Bariéry Božena JirkůiDNES.cz

Asi bych v tomto případě skoro nepoužívala termín „odškodné“, Copak je vůbec možné vyčíslit za zpackaný lidský život nějaké odškodnění? Podle mě ne.

Já beru tento principiální případ jako jakousi snahu o materiální pomoc rodině, která bude mít se svým dítětem nekonečné výdaje – nepřetržitá péče, úprava bytu, přístroje, léky, nezbytná přeprava atd.

A navíc stejně nevíme, jak se stav dítěte bude vyvíjet, měnit, jakou má šanci na další život. Státem garantovaná podpora pro domácí péči může být dostatečná u postižených a nemocných, kteří zvládnou sami alespoň některé úkony (jídlo, oblékání, hygiena, bezbariérové úpravy bydlení atd.), ale pokud potřebují opravdu nepřetržitou pomoc, nestačí. To už nemluvím například o pravidelném dojíždění k lékaři či do školy (státní příspěvek na dopravu je 400 Kč měsíčně), o speciálních pomůckách…

Denně  řešíme žádosti takových rodin a uspokojíme jich zhruba tisícovku ročně. Určitě to ale neznamená, že i ti, kterým pomůžeme, mají všechno, co by potřebovali. Zkrátka, vyčíslit materiální potřeby takové rodiny obecně nelze, každá situace je jiná. 

A tím se dostáváme k nejdůležitější souvislosti – sociální systém je příšerně zbyrokratizovaný. Ovzduší všeobecné nedůvěry, podezřívání z korupce a ze zneužívání vedlo k tomu, že veřejné prostředky jsou rozdělovány podle formalistických pravidel. Takže bohatí, i velmi bohatí, mají nárok stejný jako třeba matka samoživitelka. Referentka Úřadu práce rozhoduje podle podkladů posudkového lékaře o člověku, kterého ani ona ani lékař neviděli.  Většinou se opravdu rozhoduje podle papíru. Stačí vyhovět předpisu…  Vlastně ani nemůže rozhodnout jinak, i když by to zdravý rozum napovídal. Co se změní v takové rodině? Všechno. Nejhorší pak je, když jeden z rodičů odejde. Zvláště muži mají tendenci reagovat na narození  postiženého dítěte ukončením vztahu.

Ale to už jsem se dostala někam jinam. Ke každodenní péči o postižené dítě, k problémům stovek, tisíců rodin.

Případ odškodnění je jedinečný. A já považuji odškodnění za správné. Jeho výši neřeším.

Jeden případ za všechny ze světa.

Zatím nejvyšší odškodnění za lékařské zanedbání při porodu s trvalými následky na zdraví bylo vyplaceno v dubnu 2012 britské rodině. Šlo tenkrát o celkovou částku 10,8 milionu liber. Soud rozhodl, že nemocnice vyplatí rodičům dvanáctileté postižené holčičky okamžitě 5,9 milionů liber a potom jí bude celoživotně vyplácet rentu ve výši 204 000 (téměř 7 milionů korun) ročně.

Shrnuto – rozdíl v českém a v britském přístupu je v tom, že se nemocnice omluvila, uznala, že žádná částka nedokáže rodině vynahradit zdraví dítěte a okamžitě přijala opatření, která mají do budoucnosti podobné tragické nehody minimalizovat.

Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry

 

Autor: názory komentáře | čtvrtek 26.6.2014 8:11 | karma článku: 24,16 | přečteno: 3796x
  • Další články autora

názory komentáře

Přepište bedekry!

20.11.2014 v 8:24 | Karma: 15,93

názory komentáře

KFC stát na dani nekrátí

4.6.2014 v 14:05 | Karma: 16,40
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4455x

Seznam rubrik