Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesnesitelná lehkost zadlužení

Půjčka, úvěr, chcete-li právnickou hantýrkou mutuum. Krizi navzdory nikterak neklesá propagace těchto ekonomických, především však právních institutů. Množství nově sjednaných půjček sice tenduje k poklesu, nicméně hrozby spojené s půjčkami především od nebankovních subjektů jsou stále aktuální. Článek si klade za cíl popsat ekonomické následky spojené s běžnou spotřebitelskou půjčkou, zejména pak pro dlužníka nepříznivé konsekvence vyplívající z porušení jeho závazku včas vrátit vypůjčené peníze věřiteli. Uvedené se bude vztahovat jak na bankovní, nebankovní, ale i soukromé subjekty jako jsou nejrůznější známí, konstatujme ovšem, že agresivní postup při vymáhání pohledávek je příslovečný právě pro nebankovní instituce.

Ilustrační fotoiDNES.cz

Pro názornost si vyberme modelový příklad neúčelové půjčky 30.000,- Kč se splatností jednoho roku. Splatnost však může být a pravidelně je sjednána formou splátkového kalendáře, smlouva může obsahovat ustanovení pro případ prodlení dlužníka s parciálním plněním ve splátce ztráty výhody splátek s následkem splatnosti celé pohledávky věřitele. Odměnou věřitele za poskytnutí půjčky je tzv. úrok. Jedná-li se o spotřebitelský úvěr, pak je úrok povinně uváděn včetně ostatních nákladů na poskytnutí půjčky v roční procentní sazbě náklad (RPSN).

Výpočet RPSN na spotřebitelský úvěr je samozřejmě založen na předpokladu, že dlužník splní řádně a včas své povinnosti. RPSN na uvažovanou částku se v případě bank pohybuje circa v rozmezí 18 – 27 % ročně. V případě nebankovních subjektů pak cca v rozmezí 18 – 70 %, v závislosti na částce a době splatnosti však úrok může dosáhnout výše až mnoha set procent. Na tomto místě je třeba pochválit zákonodárce a ocenit zpřísnění možnosti sjednání pravomoci rozhodce namísto obecného soudu ve sporech vyplývajících ze spotřebitelských dohod. Napříště tedy již dlužník bude mít možnost účinně namítat rozpor výše úroků s dobrými mravy. Shrňme, že úrok náleží věřiteli vždy, pokud je sjednán.

Porušením povinnosti vrátit plnění včas se dlužník dostává do prodlení. Pro tento případ může být sjednána smluvní pokuta, jejíž konstrukce však opět nemůže být v rozporu s dobrými mravy. Kdy je smluvní pokuta již nemravná, je soudy posuzováno s ohledem na konkrétní případ, nicméně můžeme alespoň konstatovat, že je-li smluvní pokuta konstruována jako sazba z jistiny za určitý čas, nemůže být výše roční smluvní pokuty vyšší než jistina samotná.

Prodlením dlužníka vzniká jeho povinnost platit vedle jistiny a úroku z jistiny též úrok z prodlení, a to ode dne následujícího po dni splatnosti do zaplacení jistiny. V občanskoprávních vztazích je výše tohoto úroku stanovena tzv. zákonným úrokem z prodlení, jehož výše je proměnlivá dle monetární politiky České národní banky (resp. inflace). Dodejme, že k březnu 2012 činí výše úroku z prodlení 7,75 % ročně.

Pakliže dlužník nesplní svoji povinnost včas, může věřitel na dlužníka podat po lhůtě splatnosti žalobu. Je-li ve sporu věřitel zastoupen advokátem a vyhraje-li spor, je věřiteli přisouzena náhrada nákladů řízení, a to pro modelovou částku: soudní poplatek v částce 1.500,- Kč, odměna za zastoupení účastníka advokátem v částce 12.400,- Kč, náhrada hotových výdajů advokáta v částce 600,- Kč a DPH (je-li advokát jejím plátcem) v částce 2.600,- Kč. V součtu se jedná o částku 17.100,- Kč.

Nesplní-li dlužník dobrovolně povinnost deklarovanou pravomocným rozhodnutím, může věřitel požádat o výkon rozhodnutí soudním exekutorem. V takovém případě je dlužník, nyní jej již označujeme jako povinného, povinen uhradit náklady exekuce. Pro zjednodušení počítejme s případem, že exekvovaná částka bude exekutorem vymožena v plné výši. Povinný tedy navíc v modelovém případě nejméně uhradí odměnu exekutora v částce 4.500,- Kč a náhradu hotových výdajů exekutora v částce 3.500,- Kč. Eventuálně pak také mimo jiné DPH, náhradu za ztrátu času exekutora a účelně vynaložené náklady oprávněného kupříkladu za zastoupení advokátem v exekučním řízení. V nejpříznivějším případě zaplatí povinný tedy navíc částku 8.000,- Kč.

Pojďme se podívat na celkový součet. V případě půjčky v částce 30.000,- Kč se splatností 1 roku, smluvního úroku v sazbě 20 % ročně, smluvní pokutě za každý den prodlení v sazbě 0,1 % denně, úroku z prodlení v sazbě 7,75% ročně, nákladů soudního řízení v částce 17.100,- Kč, nákladů exekučního řízení v částce 8.000,- Kč a celkové době prodlení trvající 2 roky se celková dlužná částka vyšplhá až na závratných 99.697,- Kč!

S takovými důsledky musí počítat každý a přepečlivě posuzovat svoje finanční možnosti. Krátkodobý prospěch nemůže nikdy převážit nad dlouhodobým výhledem, nejsme-li tedy rozhodnuti podepsat smlouvu s ďáblem.

Michal Kincl

právník

Autor: názory komentáře | úterý 10.4.2012 10:41 | karma článku: 21,13 | přečteno: 2340x
  • Další články autora

názory komentáře

Černá smrt v Evropě jako první biologická zbraň v dějinách lidstva!

Co mají společného středověký mor a současná pandemie? Černá smrt v Evropě a onemocnění COVID- 19. Porovnáme-li tyto dvě pandemie, obě pochází z Asie a jejich původcem jsou drobní savci.

31.3.2020 v 15:43 | Karma: 18,95 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Ostatní

názory komentáře

Federace jako cíl, nebo cesta?

Asi není dobrým zvykem, aby ekonomický analytik komentoval politické dění, ale možná čas od času stojí za to udělat výjimku.

8.12.2017 v 8:29 | Karma: 32,18 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Politika

názory komentáře

Zemřel Prof. RNDr. Jiří Konta, DrSc., uznávaný mineralog a petrolog

Autor knihy Slyšet své srdce, Prof. RNDr. Jiří Konta, DrSc., světově uznávaný mineralog a petrolog, zemřel ve věku 95 let po krátké nemoci 22. února 2017 ve Vinohradské nemocnici.

27.2.2017 v 13:50 | Karma: 17,31 | Přečteno: 808x | Diskuse| Občanské aktivity

názory komentáře

Reakce Viktora Vereše k článku Jiřího Oulického

Někdejší bloger Viktor Vereš požaduje stažení tohoto článku Jiřího Oulického. Nevyhověli jsme mu, ale nabídli mu uveřejnění jeho reakce.

9.12.2015 v 15:13 | Karma: 15,19 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní

názory komentáře

Reakce Diakonie Československé církve evangelické na blog Pavla Dudra

Diakonie ČCE reaguje na článek Otevřený dopis řediteli Diakonie ČCE Mgr. Petrovi Haškovi ohledně ubytování uprchlíků.

14.8.2015 v 16:15 | Karma: 20,95 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4455x

Seznam rubrik