Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naučme se užívat vlastní svobodu

Je to 22 let od Listopadu 89 a teprve až s úmrtím Václava Havla spontánně obracíme svoji pozornost svému vlastnímu obrazu v zrcadle dějin. Jsou tu rozporuplné názory na pana Václava Havla a na to, o co se zasloužil. Ale jsou fakta, jež lze doložit. Dříve než studenti byli v ulicích, vznikla Charta77, daleko před 89 podroboval stranu KSČ kritice a odsuzoval její jednání. V listopadu 89 to byl on, kdo stál v popředí studentů a herců, kdy vysoké školy a divadla vyhlásily stávku. Ano mohu říct, že to byl on, kdo se nejvíce zapříčinil o svobodu. To, jak jsme s tou svobodou naložili a jakou demokracii jsme si udělali, je už pouze jen na nás.

Pak se nesluší přičítat vinu za dnešní stav politiky a státu tomu, který věřil, že občané tohoto státu budou mít právo říct svůj názor a že nebudou perzekuováni za to, že jsou věřící, nebo že někdo z rodiny emigroval. Příkladů je mnoho, a za dnešní stav... nejdříve se podívejte do vlastního zrcadla a vzpomeňte si, co jste křiceli na náměstích v r.89.

Jednotlivci i skupiny - a dovolil bych si říci, že celý národ - si až nyní uvědomují, co Václav Havel vydobyl masívními demonstracemi a cinkáním klíčů ve městech republiky. Uvědomujeme si, že s úmrtím p. Václava Havla ztrácíme ikonu demokracie a svobody volby. Svobody jako takové. Ano, při tomto pohledu do zpětného zrcátka, při zběsilé jízdě mezi národní identitou, integrací v Evropě, a řešením vlastních ekonomických problémů si musíme uvědomit, že jak jsme s touto nabytou svobodou a demokracií naložíme, takové budou i důsledky.

Musíme se stále učit jak používat svou vlastní svobodu a přitom se vyhnout pokrytectví, lžím, přetvářkám a nenávisti. Politikové (a snad v budoucnu najdeme takové), by si měli uvědomit a naučit se říkat pravdu a jednat tak, aby neměli prospěch jen oni sami či určité skupiny, ale celý národ. Vím, že to zní velice jako utopie v dnešní době. V době, kdy lidé ztrácí sebekontrolu při honbě za penězi a mocí a neštítí se ničeho a pošlapou vše, co jim stojí v cestě. Proto volám, važte si toho, že jste svobodní. Važte si hodnot, které dělají náš národ národem.

Po dlouhá staletí jsme byli utiskováni. Habsburky počínaje, komunisty konče. Co našemu národu může být milejší než svoboda? Ano, Václav Havel nebyl jediný, ani první, ani poslední. Ani jeho veškerá politická či soukromá rozhodnutí nemusela být korektní, ale jeho hlas a slovo bylo slyšeno nejen u nás od Václavského náměstí až po dvoreček se slepicemi někde u Košic, ale i daleko za našimi hranicemi, které již nejsou postrachem k smrti, ale jen symbolickou značkou na mapě.

Buďme hrdí na to, že jsme svobodní a vytvořme to, o čem jsme snili před 22 lety. Nebuďme pokrytečtí, a neházejme špínu a vinu jeden na druhého, vyvarujme se lží a nenávisti. Buďme hrdý svobodný národ, který dokáže světu, že svoboda a demokracie se dá praktikovat v duchu takových velikánů jako jsou T.G.Masaryk a nebo Václav Havel a nejen jich, ale též každého z nás. Pohlédněte zpět do historie svých skutků a nejdříve suďte sebe sama. Jednejte tak, aby ti, kterým nebylo dopřáno dožít se své vlastní svobody a svobodného národa, aby ti, kteří byli nuceni opustit republiku pod tlakem, aby ti, kteří zemřeli v pásmu nikoho, nebo ti, kteří byli vězněni pro svůj názor, byli moci být hrdí na nás všechny.

Má generace (narodil jsem se v únoru 77) doufám ještě dlouho ponese odkaz doby, kdy lidé měli strach nejen ze státní moci, ale i z vlastních sousedů a přátel. Pár jedinců, a mezi nimi i Václav Havel, měli tu odvahu postavit se rovně a čelit těm, kterým šlo jen o kontrolu moci. Ano, studenti na Národní třídě byli ti, kteří se odvážili vzepřít, mladická odvážnost, která vyburcovala národ říct, to co si myslí a to, co doopravdy chce… Svobodu. A proto pohlédněte zpět a poučte se, revidujte vlastní pochybení za posledních 22 let a vykročme tou správnou cestou. Po nás přijdou další a je jen na nás, jakou budoucnost jim odkážeme.

Petr Dvořák, Barcelona

 

Autor: názory komentáře | pátek 23.12.2011 13:49 | karma článku: 11,06 | přečteno: 950x
  • Další články autora

názory komentáře

Černá smrt v Evropě jako první biologická zbraň v dějinách lidstva!

Co mají společného středověký mor a současná pandemie? Černá smrt v Evropě a onemocnění COVID- 19. Porovnáme-li tyto dvě pandemie, obě pochází z Asie a jejich původcem jsou drobní savci.

31.3.2020 v 15:43 | Karma: 18,95 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Ostatní

názory komentáře

Federace jako cíl, nebo cesta?

Asi není dobrým zvykem, aby ekonomický analytik komentoval politické dění, ale možná čas od času stojí za to udělat výjimku.

8.12.2017 v 8:29 | Karma: 32,18 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Politika

názory komentáře

Zemřel Prof. RNDr. Jiří Konta, DrSc., uznávaný mineralog a petrolog

Autor knihy Slyšet své srdce, Prof. RNDr. Jiří Konta, DrSc., světově uznávaný mineralog a petrolog, zemřel ve věku 95 let po krátké nemoci 22. února 2017 ve Vinohradské nemocnici.

27.2.2017 v 13:50 | Karma: 17,31 | Přečteno: 808x | Diskuse| Občanské aktivity

názory komentáře

Reakce Viktora Vereše k článku Jiřího Oulického

Někdejší bloger Viktor Vereš požaduje stažení tohoto článku Jiřího Oulického. Nevyhověli jsme mu, ale nabídli mu uveřejnění jeho reakce.

9.12.2015 v 15:13 | Karma: 15,19 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní

názory komentáře

Reakce Diakonie Československé církve evangelické na blog Pavla Dudra

Diakonie ČCE reaguje na článek Otevřený dopis řediteli Diakonie ČCE Mgr. Petrovi Haškovi ohledně ubytování uprchlíků.

14.8.2015 v 16:15 | Karma: 20,95 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4455x

Seznam rubrik