Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reakce na článek "Devianti z Hradu"

Reaguji na komentář v MF Dnes z 19. srpna "Devianti z Hradu - Klaus je sice podivín, ale zemi příliš neškodí".

Rád bych sdílel Váš optimismus, že "myšlenkový proud, který hlásá toleranci a slušnost, je velmi silný". Když si však čtu diskuse pod různými články na internetu (podotýkám, že se jedná o normální servery, jako idnes, lidovky apod., rozhodně to nejsou žádné diskuse na extremistických webech) nemohu se ubránit pocitu, že většinový myšlenkový proud hlásá intoleranci, xenofobii, rasovou nenávist apod. Je však možné, že normální slušní lidé se (i na slušných serverech) do diskusí zapojují jen velmi zřídka - a proto je samozřejmě i možné, že v této věci máte pravdu. Kéž by.
Nicméně hrubě nesouhlasím s Vaším názorem, že Václav Klaus této zemi neškodí. Tím, že on osobně hlásá extremistické názory (nebo zaštiťuje extremistické názory jiných), vytváří v této zemi prostor pro šírení extremismu. Pokud totiž extremistické názory zcela běžně prezentuje nejvyšší představitel této země, pro většinu populace se stávají něčím naprosto normálním a mnoho lidí je pak ani za extrémní nepovažuje - když to přece říká "slušný" politik, nemůže to přece být nic neslušného, neřkuli extremistického! Řekl bych, že toto je hlavní faktor, díky kterému tak velké množství lidí prezentuje všude možně na webu (ale nejen tam) své intolerantní a xenofobní názory.
Co se týče slova "xenofobie" - přimlouval bych se, aby novináři, kterým se, stejně jako mě, hrubě nelíbí veřejná prezentace xenofobních názorů (ať již na webu pod různými články, tak i ve veřejných vyjádřeních prezidenta této země), aby se začalo používat slovo "xenofobismus" - zcela stejně, jako se Václav Klaus obává svých různých (dle mého názoru neškodných) "ismů", se já obávám xenofobismu Válava Klause, jeho fašizujících spolupracovníků na Hradě, fašistického kamaráda na ministerstvu školství, ale hlavně všech občanů této země, kterým Klausův xenofobismus imponuje a začali ho vyznávat ho spolu s ním.
Na závěr ještě jeden drobný postřeh z diskusí pod novinovými články na internetu, který mnou osobně silně otřásl (nedomníval jsem se totiž do té doby, že to je s touto společností tak zlé, aby k něčemu takovému mohlo vůbec dojít).
Těsně (desítky minut až hodiny) po nedávném pumovém útoku v Oslu se na internetu objevily články, které spekulovaly o tom, že šlo opět o islámský terorismus. A v diskusích pod články se objevovalo jako nejčastější názor (v různé, tu měkčí, tu tvrdší podobě) to, že muslimové (resp. obecně všichni přistěhovalci) by měli být co nejvíc omezeni, "v ideálním případě" vyhnáni z Evropy.
Když se ukázalo, že vraždil Evropan s xenofobními, protiislámskými a rasistickými názory a MOTIVY - tak já osobně bych tedy čekal, že tyto jeho názory budou v diskusích ostře odsuzovány. Ale asi jsem naivní, žiju přece v České republice, že. Místo toho se, jako nejčastější názor, začala objevovat v podstatě ta samá "myšlenka" jako dřív, a totiž ta, že "muslimové, resp. všichni přistěhovalci by měli být co nejvíc omezeni, resp. vyhnáni z Evropy". A že "Breivik má v mnohém pravdu, ale neměl kvůli ní vraždit bílé, měl se o omezení resp. vyhnání přistěhovalců z Evropy snažit jinak". A že "té otevřenosti vůči cizincům je příliš a je třeba ji co nejvíc omezit". Atd, atd.
Je smutné, že na opačný názor člověk v diskusích pod články může narazit opravdu VELICE výjimečně.
Nemyslím si, že by takto obludné názory na internetu mohly dnes tak drtivě převažovat, kdyby prezidentem této země byl posledních osm let někdo jiný než Václav Klaus. Václav Klaus zcela nepokrytě a intenzivně šíří xenofobii - a domnívám se, že toto je zcela jednoznačný výsledek této jeho činnosti. Proč to dělá, nevím, nicméně jsem přesvědčen, že Václav Klaus této zemi škodí tím nejhorším způsobem, jakým politik škodit může - a proto vyzývám všechny novináře, abyste (pokud se mnou souhlasíte) přestali tento fakt ve svých komentářích opomíjet. Domnívám se, že v případě Václava Klause se z pouhého šíření xenofobie stala xenofobistická ideologie, kterou je v současné době zasažena nemalá část populace v této zemi, možná dokonce nadpoloviční - a proto mám (ač bych Vám strašně moc rád věřil) opravdu velkou obavu, zda ten myšlenkový proud, který hlásá toleranci a slušnost, je opravdu tak silný, jak se domníváte. Nevím přesně, co se s tím dá teď, po těch osmi letech dělat, přicházelo to nepozorovaně a postupně, ale v současné době mám intenzivní pocit, jako bych se najednou probudil do společnosti, kde tolerance a slušnost je sprosté slovo. Díky Václavu Klausovi. A díky jeho přívržencům se staly sprostými slovy i pravda a láska. Ale třeba se s tím dá ještě něco udělat. Řekl bych, že začít by se mělo možná tím, že se tato skutečnost jednoznačně popíše a pojmenuje, bez ohledu na pozici člověka, který má na tomto současném marasmu největší podíl. A že ho Václav Klaus má, je podle mého názoru zřejmé z toho, že nejvyšší politický úřad v této zemi zneužívá k šíření intolerantní xenofobistické ideologie. Ideologie Klausismu-Bátorismu.
Domnívám se, že ideologií, která v současné době nejvíce ohrožuje demokracii v této zemi, je Klausismus-Bátorismus. Marxismus-Leninismus je již naštěstí mrtev, dnes nás bohužel nejvíc ohrožuje mladý, o to však nebezpečnější, ošklivě nahnědlý Klausismus-Bátorismus. A stydím se, že i já na tom mám svůj podíl - do roku 1998 (včetně) jsem totiž Klause volil a stydím se za to dodnes.
S pozdravem,
Bedřich Veverka

Autor: názory komentáře | pondělí 22.8.2011 15:15 | karma článku: 21,10 | přečteno: 2003x
  • Další články autora

názory komentáře

Černá smrt v Evropě jako první biologická zbraň v dějinách lidstva!

Co mají společného středověký mor a současná pandemie? Černá smrt v Evropě a onemocnění COVID- 19. Porovnáme-li tyto dvě pandemie, obě pochází z Asie a jejich původcem jsou drobní savci.

31.3.2020 v 15:43 | Karma: 18,95 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Ostatní

názory komentáře

Federace jako cíl, nebo cesta?

Asi není dobrým zvykem, aby ekonomický analytik komentoval politické dění, ale možná čas od času stojí za to udělat výjimku.

8.12.2017 v 8:29 | Karma: 32,18 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Politika

názory komentáře

Zemřel Prof. RNDr. Jiří Konta, DrSc., uznávaný mineralog a petrolog

Autor knihy Slyšet své srdce, Prof. RNDr. Jiří Konta, DrSc., světově uznávaný mineralog a petrolog, zemřel ve věku 95 let po krátké nemoci 22. února 2017 ve Vinohradské nemocnici.

27.2.2017 v 13:50 | Karma: 17,31 | Přečteno: 808x | Diskuse| Občanské aktivity

názory komentáře

Reakce Viktora Vereše k článku Jiřího Oulického

Někdejší bloger Viktor Vereš požaduje stažení tohoto článku Jiřího Oulického. Nevyhověli jsme mu, ale nabídli mu uveřejnění jeho reakce.

9.12.2015 v 15:13 | Karma: 15,19 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní

názory komentáře

Reakce Diakonie Československé církve evangelické na blog Pavla Dudra

Diakonie ČCE reaguje na článek Otevřený dopis řediteli Diakonie ČCE Mgr. Petrovi Haškovi ohledně ubytování uprchlíků.

14.8.2015 v 16:15 | Karma: 20,95 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4455x

Seznam rubrik